ספרי עליית הגג | הטרגדיה האלג'יראית - רמון ארון



קטלוג הספרים
כותרים
מחברים
אבולוציה
אכסדרה
אנשים
ביוגרפיות
ביולוגיה
בריאות
ג'רונימו סטילטון
הארי פוטר
היסטוריה
יהדות
ילדים
כלכלה
מדע
מחזות
מנורת קריאה
מקור
מתח
מתמטיקה
נגד הרוח
נוער
ספורט
ספרות יפה
עיון
פוליטיקה
פילוסופיה
פילוסופיה ומדע
פיסיקה
פסיכולוגיה
צבא
קלסיקה
שואה
שירה
תורת המשחקים
תיבת פנדורין
תרגום
מועדון ספרי עליית הגג

הצטרפו לרשימת הדיוור של מועדון ספרי עליית הגג וקבלו עדכונים במייל

"לא את כולם. לא כולם. אנחנו לא חסרי רחמים. תמיד יהיה צורך בבהמות מסע"

חיות הפלא. הפשעים של גרינדלוולד
חשוב לנו לדעת
facebook icon שלח חוות דעת
קטלוג
הטרגדיה האלג'יראית
הטרגדיה האלג'יראית

תעודת זהות

תרגום מצרפתית: דורי מנור
עיצוב עטיפה: סטודיו מיכל ודקל
תאריך הוצאה: 2005 / 7
פורמט: 13.5x21 ס"מ
כריכה: רכה
מספר עמודים: 103
מחיר: 68 ש"ח

הטרגדיה האלג'יראית

רמון ארון

בשנים 1962-1954 התחוללה באלג’יריה אחת ממלחמות הדה-קולוניזציה הארוכות והאכזריות ביותר שידעה המאה העשרים. דור צעיר וזועם של אלג’יראים מאס בשלטון הזר, ובמעמד הנחות שגזרו הצרפתים על תושבי הארץ הערבים והברברים, והרים את נס המרד. צרפתים רבים לא יכלו שלא לחוש בסתירה בין העובדה שצרפת היא זו שהעניקה לעולם את הערכים האוניברסליים הנעלים של חירות, שוויון ואחווה, לבין העובדה שצרפתים – הם ולא אחרים – רומסים ברגל גסה את האידיאלים הללו באלג’יריה. 

על רקע זה של מבוכה נחתה הטרגדיה האלג’יראית של הפילוסוף והסוציולוג רמון ארון. כוחו של ארון אינו בגיוס רהוט של נימוקים מוסריים נגד המלחמה, אלא דווקא בדרך המופלאה שמצא לדבר היישר אל מוחו של הצרפתי הממוצע. בשפה בהירה, בהתבססו על עובדות יסוד שקשה לחלוק על תקפותן, כשהוא חף מכל תווית מפלגתית או "מחנאית", הוא חתך באבחה אחת את הקשר הגורדי שכבל את צרפת אל אלג’יריה. הוא הציע לכל צרפתי לקחת בעצמו נייר ועיפרון, ולעשות כמותו חשבון פשוט: כמה עולה להחזיק את אלג’יריה תחת שלטון צרפתי, כמה עולה המלחמה וכמה יעלה להחזיק את אלג’יריה לאחר המלחמה. בחישוב שכל דייג בנורמנדי או קצב בשוק בפריז ידע לעשותו בנקל, הוא הראה שצרפת לא תוכל לעמוד במעמסה של החזקת אלג’יריה, משום שלאור גידול האוכלוסין הצפוי בה, והכורח להעניק לאלג’יראים אותם תנאים סוציאליים הניתנים לצרפתים, הכלכלה הצרפתית תתמוטט. 

מבחינתו של ארון - אין טעם במלחמה ובישיבתה של צרפת באלג’יריה, חבל על שפיכות הדמים ובזבוז המשאבים ושאר הנזקים, וככל שתקדים צרפת להסתלק משם כן ייטב. בצורת הניתוח בחר ארון להציע בפני הציבור הצרפתי דרך מושכלת להחליט על גורלו בשעה של מבוכה. חדות הראייה, ההישענות על נתונים מוצקים, פשטות הטיעונים והעדר ההטיה האידיאולוגית – אלה התכונות ההופכות את הטרגדיה האלג’יראית לרלוונטית כל כך לענייננו ולתקופתנו.

ביקורות

"מדהים לראות עד כמה צדק ארון כמעט בכל נושא עיקרי."


פרופ' עמנואל סיון

קריאה נוספת

האנטומיה של הפשיזם
הפילוסופים הגדולים - פופר
כשהדרור הפסיק לשיר
מלכוד 22