ספרי עליית הגג | על החירות - ג’ון מיל סטיוארט



קטלוג הספרים
כותרים
מחברים
אבולוציה
אכסדרה
אנשים
ביוגרפיות
ביולוגיה
בריאות
ג'רונימו סטילטון
הארי פוטר
היסטוריה
יהדות
ילדים
כלכלה
מדע
מחזות
מנורת קריאה
מקור
מתח
מתמטיקה
נגד הרוח
נוער
ספורט
ספרות יפה
עיון
פוליטיקה
פילוסופיה
פילוסופיה ומדע
פיסיקה
פסיכולוגיה
צבא
קלסיקה
שואה
שירה
תורת המשחקים
תיבת פנדורין
תרגום
מועדון ספרי עליית הגג

הצטרפו לרשימת הדיוור של מועדון ספרי עליית הגג וקבלו עדכונים במייל

"אחרי קונגרס בזל החליטו רבני וינה לבדוק את רעיונותיו של הרצל ושלחו שניים מהם לארץ ישראל. משלחת חקר זו סיכמה את ממצאיה במברק: ’הכלה יפהפייה, אבל נשואה לגבר אחר’."

קיר הברזל
חשוב לנו לדעת
facebook icon שלח חוות דעת
קטלוג
על החירות
על החירות

תעודת זהות

תרגום מאנגלית: עפר קובר
עיצוב עטיפה: מיכל ודקל
תאריך הוצאה: 2006 / 10
פורמט: 13.5x21 ס"מ
כריכה: רכה
מספר עמודים: 217
מחיר: 88 ש"ח

על החירות

ג’ון מיל סטיוארט

אנשים רואים בגאונות דבר נאה אם היא מאפשרת לאדם לכתוב שיר מרגש, או לצייר תמונה. אך במובנה האמיתי, זה של המקוריות במחשבה ובמעשה, אף על פי שאיש אינו אומר שאין היא דבר הראוי להערצה, כמעט כולם חושבים בליבם שהם יכולים להסתדר היטב בלעדיה. למרבה הצער, זהו דבר טבעי מכדי שיעורר השתוממות. מקוריות היא הדבר האחד שאלה אשר שכלם אינו מקורי... אינם יכולים לראות כיצד היא יכולה לשרתם; איך יוכלו לראות? אילו יכלו לראות מה המקוריות מסוגלת לעשות בשבילם, לא היתה זו מקוריות. השירות הראשון שצריכה המקוריות לעשות בשבילם הוא לפקוח את עיניהם. ובינתיים... יהיו נא אנשים אלה צנועים מספיק כדי להאמין שעדיין נשאר משהו שהיא מסוגלת להשיגו, ויהיו נא בטוחים בכך שיותר הם זקוקים למקוריות ככל שפחות הם מודעים לחסרונה." 

 

קשה לראות היום דיון פוליטי שאינו מתחיל בעל החירות. זהו התרגום המלא הראשון של הספר לעברית. ג'ון סטיוארט מיל היה ההוגה הליברלי המשפיע ביותר במאה התשע-עשרה. על החירות יצא לאור בשנת 1859 - מעט ספרי פילוסופיה זכו לתגובות כל כך מיידיות של אהדה, ועוד יותר מכך של ביקורת ואף כעס. גם בתחילת המאה ה-21, דבריו של מיל הם המסמנים את קווי התיחום של הליברליזם. כל הטוב, ועימו כל הראוי לביקורת, בדרך שבה אנו תופסים את היחס בין היחיד לבין המדינה הדמוקרטית כבר נמצא כאן. מיל פחד מפני המחנק שתביא הדמוקרטיה על היחיד, בעיקר על היחיד השונה, המיוחד. והוא חשב שמצא "עיקרון אחד פשוט מאוד" להסדיר את העניינים: הצידוק הבלעדי של החברה לפגוע בחירותו של הפרט הוא כדי להגן עלינו או על אחרים מפני נזק. ואולי אין העיקרון הזה "פשוט מאוד"? ואולי לא "אחד"?

 

ביקורות

" המבוא והביבליוגרפיה המפורטת והמוערת (כולל הפניות מנומקות לביקורות ולפיתוחים מאוחרים יותר של הגותו של מיל) הם נקודת פתיחה מעולה להמשך לימוד כתביו של הפילוסוף "


צבי טריגר, TimeOut תל אביב

" בחברה דמוקרטית חייב הרוב השליט לדעת לרסן את כוחו. אני ממליצה שחברי הכנסת יממשו את הצעת זאב ז'בוטינסקי ויקראו את המסה על החירות של ג'ון סטיוארט מיל. לאחרונה יצאה הוצאה חדשה קריאה וברורה. חשוב מאד!  "


שולמית אלוני

קריאה נוספת

הטרגדיה האלג'יראית
חוק, חירות ומוסר
צדק כהוֹגנוּת
נועם חומסקי